TRUSKAWKI  – WITAMINOWA I ANTYOKSYDACYJNA „ BOMBA ”

Początek czerwca wyczekuję zawsze z wielką niecierpliwością, to właśnie w tym miesiącu zaczyna się sezon na jedne z moich ulubionych owoców – TRUSKAWKI. Owoce te oprócz kwaskowo – słodkiego smaku, soczystego, czerwonego wyglądu i nęcącego zapachu charakteryzują się niezwykle silnymi właściwościami prozdrowotnymi. Śmiało można powiedzieć, że wśród owoców są prawdziwą bombą witaminową i antyoksydacyjną.

Truskawki zawierają spore ilości witaminy C – 60 mg na 100g produktu. Oznacza to, że zjedzenie porcji truskawek (ok 150g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasze komórki przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, które wzmagają stres oksydacyjny w komórkach. Ponadto ułatwia wchłanianie żelaza, dlatego truskawki powinny znaleźć się w diecie osób cierpiących na anemię.

Zawarty w nich błonnik – frakcja rozpuszczalna w wodzie, ma znaczący wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Zawarta w nich kwarcetyna, naturalny związek przeciwzapalny, może wpływać na obniżenie ryzyka miażdżycy. Dodatkowo niektóre badania in vitro i na zwierzętach wskazują, że mogą one mieć działanie antynowotworowe. Można więc śmiało powiedzieć, że truskawki chronią nasz organizm przed chorobami układu sercowo – naczyniowego i nowotworami.

Kolejny plus to niska kaloryczność – 100g zawiera zaledwie 28 kcal. Są więc sprzymierzeńcem dla osób dbających o figurę lub chcących schudnąć kilka kilogramów. Truskawki są idealnym owocem dla osób chorujących na cukrzycę lub insulinooporność, bowiem ich indeks glikemiczny wynosi 40, co oznacza, że nie podnoszą znacząco poziomu glukozy. Będą idealnym dodatkiem do koktajli, owsianek a nawet wytrawnych sałatek.

Jak widać TRUSKAWKI to super owoc, który powinien w sezonie zagościć w naszym jadłospisie. Okres na nie trwa dosyć krótko, dlatego przemycajmy ten owoc w każdej możliwej postaci – najlepiej na surowo do owsianek, koktajli czy sałatek. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do ciast. Jeżeli chcemy cieszyć się ich smakiem jesienią i zimą warto zamrozić kilka woreczków. Mrożenie jest najlepszą metodą przechowywania owoców i warzyw, gdyż nie tracą znacząco swoich wartości.

Komentarze