Dobry na cholesterol, odtruwa, ułatwia trawienie.
Zupy dla mnie najlepiej smakują w postaci kremu – koniecznie z warzyw sezonowych. W związku z rozpoczęciem sezonu na bób dziś proponuję przepysznie zieloną zupę – „BOBOWĄ”.
Oto przepis na zdrową i pyszną zupę krem z bobu:
Bób należy do suchych nasion strączkowych o stosunkowo niskiej kaloryczności, dlatego jest bardzo dobry dla osób odchudzających się. Duża zawartość błonnika idealnie poprawia pracę jelit
i obniża cholesterol. Zawiera bardzo dużo folianów, dlatego w sezonie powinny go jeść kobiety planujące zajść w ciąże lub w niej będące. Bób natomiast nie jest wskazany dla osób cierpiących na dnę moczanową, ponieważ zawiera bardzo dużo puryn.
A na drugie danie, na przykład:
Pyszna pierś z kurczaka z ziemniakami.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: 4 porcje
- 2,5 szklanki bobu
- 4-5 małych ziemniaków
- 2 małe cebule
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- młoda włoszczyzna (3 małe marchewki, 1 mała pietruszka, 1 małe seler, por)
- 1 kostka rosołowa (ja użyłam ekologicznej)
- 1 mały ząbek czosnku
- pieprz
- 1 litr wody
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wodę, zagotować.
W międzyczasie umyć włoszczyznę, ziemniaki i bób.
Do gotującej się wody wrzucić obrane ze skórki warzywa wraz z bobem i gotować ok 15-20 minut.
Przecedzić wywar.
Wyciągnąć ziemniaki i bób.
Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone w kostkę ziemniaki i obrany bób.
Chwilę poddusić zalać 2,5 szklani wywaru.
Zagotować i zmiksować na jednolitą konsystencję. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i grzankami.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcja -ok. 250ml – bez grzanek
Energia: 95kcal
Białko: 5,5g
Tłuszcze: 1,8g
Węglowodany: 10g
Błonnik: 3g