Wstęp:
Lato jest zawsze w pełni…. chociaż w styczniu bardziej w Sydney niż w Warszawie. Tak czy inaczej, oto pomysł na pyszną, zdrową, letnią sałatkę z malinami. Znajdziemy w niej szpinak – źródło żelaza, potasu i przeciwutleniaczy, maliny – zawierające błonnik rozpuszczalny w wodzie, który obniża poziom cholesterolu, nerkowce, które zawierają cynk korzystnie wpływający na skórę.
Polecam i Smacznego!!!!
Składniki:
- 2 garście szpinaku
- ½ opakowania Camemberta (ja użyłam light)
- 150g malin
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- sos balsamiczny
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- syrop klonowy
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Szpinak opłukać, wysuszyć i wyłożyć na talerz.
Nerkowce uprażyć na patelni, następnie posiekać.
Camemberta pokroić na kilka ćwiartek.
Na szpinaku poukładać ser, maliny, posiekane nerkowce wszystko skropić sosem i polać sosem balsamicznym.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 305 kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 15g
Błonnik: 11g