Wstęp:
Nie ma nic lepszego niż otworzenie aromatycznych, owocowych przetworów w środku zimy. Zazwyczaj wszystkie przetwory dostawałam w prezencie od mamy. W tym roku ambitnie postanowiłam, że będę je robić sama.
Dziś polecam przepis na przepyszne powidła jagodowe bez cukru!!!
Polecam i Smacznego!!!
Składniki:
- 1 kg jagód
- 50g syropu z agawy w proszku
Sposób przyrządzenia:
Jagody umyć, przełożyć do garnka o grubym dnie.
Posypać syropem z agawy i pozostawić na ok 1 godzinę, żeby jagody puściły sok.
Powidła należy smażyć ok 3 dni po około 1h. na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarło.
Następnie gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić dnem do góry, aż przykrywka się zassie.
Wartość odżywcza i energetyczna: 100g produktu
Energia: 148kcal
Białko: 0,8g
Tłuszcze: 0,5g
Węglowodany: 32g
Błonnik: 0,5g