Przepis na powidła jagodowe bez cukru.

Wstęp:

Nie ma nic lepszego niż otworzenie aromatycznych, owocowych przetworów w środku zimy. Zazwyczaj wszystkie przetwory dostawałam w prezencie od mamy. W tym roku ambitnie postanowiłam, że będę je robić sama.

Dziś polecam przepis na przepyszne powidła jagodowe  bez cukru!!! 

Polecam i Smacznego!!!

Składniki:

  • 1 kg jagód
  • 50g syropu z agawy w proszku

Sposób przyrządzenia:

Jagody umyć, przełożyć do garnka o grubym dnie.

Posypać syropem z agawy i pozostawić na ok 1 godzinę, żeby jagody puściły sok.

Powidła należy smażyć ok 3 dni po około 1h. na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarło.

Następnie gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić dnem do góry, aż przykrywka się zassie.

Wartość odżywcza i energetyczna: 100g produktu

  Energia: 148kcal
  Białko: 0,8g
  Tłuszcze: 0,5g
  Węglowodany: 32g
  Błonnik: 0,5g

Komentarze