Wstęp:
Proponowane we wcześniejszym wpisie pesto z rukoli można wykorzystać nie tylko do chleba czy makaronów. Dziś np. wykorzystam je by zrobić pyszne pierożki z nadzieniem na bazie sera ricotta.
Polecam i Smacznego !!!
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)
Energia: 290 kcal
Białko: 18g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 46g
Błonnik: 4,0g
Składniki na ciasto:
- 100g mąki krupczatki
- 25g mąki z ziaren amarantusa
- 125g mąki pszennej graham (ja użyłam ekologicznej)
- 2 jajka
- 3 łyżki gorącej wody
- odrobina soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
- 250g sera ricotta
- 3 łyżki pesto z rukoli
- świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia: (4 porcje)
Składniki farszu, dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. Mąki przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić w głębienie, wlać olej rzepakowy i wbić jajka.
Dodać wodę.
Zagnieć ciasto na gładką masę.
Stolnice podsypać mąką i wyrabiać energicznie ciasto ok 10-15 min. Podzielić na 2 części.
Każdą rozwałkować na bardzo cienki plaster.
Z każdego wykroić szklanką lub innym okrągłym naczyniem parzystą ilość plasterków (mi wyszło 32).
Na 16 plasterków ciasta nałożyć po 1 łyżeczce farszu, brzegi zwilżyć wodą, pozostałe 16 położyć na wierzch i skleić brzegi.
Odczekać ok 5 minut.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę
z odrobiną oleju rzepakowego.
Wkładać porcjami pierożki i podgrzewać, aż wypłyną na powierzchnię.
Podawać posypane parmezanem.