Przepis na odchudzającą zupę krem z cukinii.

Wstęp:

Lekka, pyszna zupa idealna dla osób dbających o swoją figurę.

Cukinia jest bogata w karoten, wapń i potas. Jest warzywem, które nie kumuluje metali ciężkich, którymi często są skażone inne warzywa.

Ze względu na bardzo niską kaloryczność ok 16 kcal/100g jest idealna w dietach odchudzających. 

Polecam i Smacznego !!!

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji z grzanką

  Energia: 134kcal
  Białko: 4g
  Tłuszcze: 6g
  Węglowodany: 17g
  Błonnik: 3g

Składniki: (4 porcje)

  • 0,6 kg cukinii
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 10g świeżego imbiru
  • ¼ strączka ostrej papryczki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • włoszczyzna na wywar (2 marchewki, 1 pietruszka, ¼ selera, zielona pietruszka, kilka liści kapusty pekińskiej)
  • 4 kromeczki ciemnego pieczywa

Sposób przyrządzenia:

Z włoszczyzny ugotować ok 1 litra wywaru.

Cebulę czerwoną pokroić w drobną kostkę.

Cukinię umyć, pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, papryczkę chili drobno posiekać.

Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dodać papryczkę, cukinię i pomidorki, starty imbir, przyprawy.

Dusić ok 10 minut.

Zalać wywarem warzywnym Zagotować i zmiksować.

Zupę podawać z posiekaną papryczką chili i grzanką.

Komentarze