Wstęp:
Lekka, pyszna zupa idealna dla osób dbających o swoją figurę.
Cukinia jest bogata w karoten, wapń i potas. Jest warzywem, które nie kumuluje metali ciężkich, którymi często są skażone inne warzywa.
Ze względu na bardzo niską kaloryczność ok 16 kcal/100g jest idealna w dietach odchudzających.
Polecam i Smacznego !!!
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji z grzanką
Energia: 134kcal
Białko: 4g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 17g
Błonnik: 3g
Składniki: (4 porcje)
- 0,6 kg cukinii
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 10g świeżego imbiru
- ¼ strączka ostrej papryczki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- włoszczyzna na wywar (2 marchewki, 1 pietruszka, ¼ selera, zielona pietruszka, kilka liści kapusty pekińskiej)
- 4 kromeczki ciemnego pieczywa
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować ok 1 litra wywaru.
Cebulę czerwoną pokroić w drobną kostkę.
Cukinię umyć, pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, papryczkę chili drobno posiekać.
Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dodać papryczkę, cukinię i pomidorki, starty imbir, przyprawy.
Dusić ok 10 minut.
Zalać wywarem warzywnym Zagotować i zmiksować.
Zupę podawać z posiekaną papryczką chili i grzanką.