Wstęp:
Sezon pomidorowy w pełni stąd mój pomysł na pyszny, zdrowy posiłek. Dodatkowo pomidory malinowe ze względu na smak i zapach zawsze były moją słabością. Zamiast klasycznej opcji z mieloną wołowiną użyłam tygrysich krewetek a biały makaron zastąpiłam razowym wzbogacającym danie o błonnik.
Co można powiedzieć o samych pomidorach – samo zdrowie. Swoją barwę zawdzięczają barwnikowi o nazwie likopen – antyutleniacz zapobiegający miażdżycy. Są źródłem potasu, który działa hipotensyjne – obniża ciśnienie krwi, a zawartość witaminy C wzmacnia naszą odporność. Zachęcam do gotowania i dbania o swoje zdrowie. Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (6 porcji)
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 malutki korzeń selera
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 80dag pomidorów (ja użyłam malinowych)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 60 dag dużych krewetek (ja kupiłam mrożone)
- 50g makaronu razowego spaghetti (na 1 dzień)
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sok z cytryny, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, listki bazylii
Sposób przyrządzenia:
Krewetki rozmrozić. Zamarynować w 1 łyżeczce oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na ok 0,5 godziny.
W międzyczasie marchew, pietruszkę, seler utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę, seler naciowy, suszone pomidory drobno posiekać.
Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać suszone pomidory, włoszczyznę i seler naciowy.
Warzywa mocno przyrumienić. Jak już będą mocno brązowe, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
Wszystko dusić ok 10 minut.
Następnie zmiksować na jednolitą konsystencję.
Krewetki przełożyć na patelnię podlać wodą i gotować ok 5-10 minut, przełożyć do sosu.
Makaron ugotować al dente, przełożyć na talerz, polać sosem, posypać parmezanem i posiekaną świeża bazylią.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji spaghetti:
Energia: 377kcal
Białko: 34,5g
Tłuszcze: 7,8g
Węglowodany: 35g
Błonnik: 5,7g