CZYLI PRZEPIS NA PŁATKI ORKISZOWE Z SOSEM MALINOWYM
Produkty orkiszowe zostały docenione niedawno, a szkoda ponieważ cechuje je duża zawartość witamin i minerałów.
Orkisz jest źródłem błonnika, wapnia, żelaza, zawiera witaminy z grupy B.
Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – dlatego jest korzystny dla naszego układu krążenia a zawartość błonnika – poprawia pracę układu pokarmowego.
Dziś proponuję przepyszne płatki orkiszowe na ciepło, polane orzeźwiającym sosem malinowym.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
- 30g płatków orkiszowych
- 150ml napoju orkiszowo – migdałowego (można użyć mleka lub wody)
- 150g malin
- ½ łyżeczki syropu klonowego
- 3-4 orzechy nerkowca
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ½ łyżeczki cukru wanilinowego
Sposób przyrządzenia:
Napój zagotować, wsypać płatki orkiszowe, gotować ok 10-15 minut.
W międzyczasie maliny umyć, przełożyć do rondelka i dusić na małym ogniu ok 15 minut.
Orzechy nerkowca prażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, posiekać nożem na mniejsze kawałki.
Do ugotowanych płatków orkiszowych dodać syrop klonowy, ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy i wymieszać.
Przełożyć do miseczki, polać syropem i posypać nerkowcami.
Wartość odżywcza i energetyczna: (z napojem orkiszowo- migdałowym)
Energia: 292kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 49g
Błonnik: 14g