Nie wiem dlaczego ziemniaki zyskały opinię warzyw tuczących i zupełnie nie nadających się dla osób dbających o figurę. Pomimo złej sławy należą do warzyw bardzo zdrowych i wbrew pozorom niskokalorycznych – oczywiście podane muszą być w odpowiedni sposób.
Ziemniaki są źródłem potasu.
Są źródłem potasu obniżającego ciśnienie krwi oraz magnezu, który jest czynnikiem niezbędnym do wchłaniania potasu oraz budulcem zębów i kości. Magnez dodatkowo poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Zawierają też nieco wapnia, żelaza i fosforu.
Dostarczają prawie wszystkich witamin – najwięcej jednak znajdziemy w nich witaminy C.
Dziś ziemniaki proponuję w postaci pysznych placuszków z dodatkiem marchewki i orientalnych przypraw. Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje= ok 12 placuszków)
- 0,8kg młodych ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- 2 małe cebule
- 3 suszone pomidory
- 20g płatków owsianych (namoczonych w gorącej wodzie)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cebula dymka
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, curry, imbir mielony
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i marchew dokładnie umyć (nie obierać, ponieważ w skórce i bezpośrednio pod nią mieści się najwięcej witamin i minerałów).
Cebulę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju rzepakowego.
Ziemniaki i marchew utrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać podduszone suszone pomidory i cebulę, namoczone płatki owsiane, posiekaną dymkę, jaja, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Drugą łyżkę oleju rzepakowego przelać na talerzyk i za pomocą pędzelka smarować patelnię.
Formować placuszki.
Smażyć z obydwóch stron.
Ja przykrywam pokrywką i pozostawiam na małym ogniu ok 10 minut (placuszki smażone na małej ilości tłuszczu potrzebują więcej czasu).
Podawać polane jogurtem i posypane dymką.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji bez jogurtu- 3 placuszki)
Energia: 234 kcal
Białko: 7,5g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 32g
Błonnik: 4g