PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z SOSEM MALINOWYM – dobra na skórę, włosy i paznokcie, na pamięć.

Zwykle na śniadanie jadam kanapki, ale dziś otwierając szafkę w oczy rzuciła mi się kasza jaglana, stąd pomysł na placuszki. Myślę, że o cudownych właściwościach kaszy jaglanej wie już prawie każdy:) Jest idealna na włosy, skórę i paznokcie, ze względu na znajdującą się w niej krzemionkę, a zawartość lecytyny idealnie wpływa na pamięć. Oprócz tego jest źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Warto ją jadać w okresie przeziębień, ponieważ zmniejsza stan zapalny błon śluzowych – idealna na katar. Polecam i Smacznego!!!!
Placuszki bardzo dobrze formuje się bez dodatku jajka więc potrawa też idealnie nadaję się dla wegan 

Składniki:

  • 90g kaszy jaglanej (użyłam kaszy BIO)
  • 130ml wody
  • 1 jajko
  • 3 morele suszone
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu

Na sos: (2 porcje)

  • 150g malin
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
Dobry dietetyk poleca pyszne placuszki 🙂

Sposób przyrządzenia:

Kaszę wsypać do wrzątku i gotować ok 10-15 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały nadmiar wody. W międzyczasie posiekać drobno morele i żurawinę, na patelni bez dodatku tłuszczu uprażyć płatki migdałowe i ziarna słonecznika. Ostudzoną kaszę przełożyć do miseczki wbić jajko, dodać suszone owoce, migdały, słonecznik, miód wszystko dokładnie wymieszać. Formować placuszki i smażyć na patelni z obydwóch stron (patelnię smarowałam małą ilością oleju rzepakowego). Placuszki podawać polane sosem malinowym.

Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcja= ok 4-5 placuszków)

Energia: 336 kcal
Białko: 10,5g 
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 57g
Błonnik: 8,5g

Komentarze