PLACUSZKI DYNIOWE

Mogę śmiało powiedzieć, że doszłam do perfekcji jeżeli chodzi o wegańskie racuchy. Wiem już jaka powinna być konsystencja ciasta. Podstawą dobrych puszystych, wegańskich placuszków jest odpowiednia ilość sody i proszku do pieczenia, zamiast jajek zawsze dodaję nasiona chia, które idealnie wiążą ciasto. Sezon na dynię już wystartował z tego względu dziś polecam racuchy z jej udziałem. Dla słodyczy dodałam banan i niewielką ilość ksylitolu. Można je podawać z dowolnymi owocami. Smacznego!!!

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

  • Kcal: 432 kcal
  • Białka: 10 g
  • Tłuszcze: 12,6 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Błonnik: 8,5 g

Składniki: 3 porcje

  • 200g puree z dyni
  • 100ml napoju roślinnego
  • 1 mały banan (ok 80g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu

Do podania:

  • 1-2 garście truskawek
  • 1-2 porcje malin
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki syropu klonowego

Sposób przyrządzenia:

Purée z dyni przełożyć do miski, dodać rozgniecionego banana, napój sojowy, nasiona chia, olej, ksylitol wymieszać. Dodać zmielone płatki owsiane, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dokładnie połączyć składniki. Odstawić na ok 15 minut. Na suchej patelni smażyć po 2 minuty na każdej stronie. Porcję placuszków podawać z owocami, polać syropem i posypać tartą czekoladą.

Komentarze