Mogę śmiało powiedzieć, że doszłam do perfekcji jeżeli chodzi o wegańskie racuchy. Wiem już jaka powinna być konsystencja ciasta. Podstawą dobrych puszystych, wegańskich placuszków jest odpowiednia ilość sody i proszku do pieczenia, zamiast jajek zawsze dodaję nasiona chia, które idealnie wiążą ciasto. Sezon na dynię już wystartował z tego względu dziś polecam racuchy z jej udziałem. Dla słodyczy dodałam banan i niewielką ilość ksylitolu. Można je podawać z dowolnymi owocami. Smacznego!!!
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
- Kcal: 432 kcal
- Białka: 10 g
- Tłuszcze: 12,6 g
- Węglowodany: 65 g
- Błonnik: 8,5 g
Składniki: 3 porcje
- 200g puree z dyni
- 100ml napoju roślinnego
- 1 mały banan (ok 80g)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
Do podania:
- 1-2 garście truskawek
- 1-2 porcje malin
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki syropu klonowego
Sposób przyrządzenia:
Purée z dyni przełożyć do miski, dodać rozgniecionego banana, napój sojowy, nasiona chia, olej, ksylitol wymieszać. Dodać zmielone płatki owsiane, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dokładnie połączyć składniki. Odstawić na ok 15 minut. Na suchej patelni smażyć po 2 minuty na każdej stronie. Porcję placuszków podawać z owocami, polać syropem i posypać tartą czekoladą.