Już się pojawiły !!!!! Może cena jeszcze nie jest przystępna ale nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam 0,5 kg. Część wykorzystałam na przepyszne pszenno-żytnie pierogi a z pozostałej zaserwuję jutro orzeźwiający, zdrowy koktajl.
Oto przepis na pierogi pszenno-żytnie z jagodami.
Smacznego!
Składniki: (z podanej ilości wychodzi ok 20 pierogów)
- 75g mąki pszennej (ok ½ szklanki)
- 140g mąki żytniej ( 1 szklanka)
- ½ szklanki ciepłej wody
- 200g jagód
- odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo dolewamy ciepłej wody wyrabiając ciasto łyżką. Gdy mąka się połączy z wodą, przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ok 10-15 minut (ciasto wychodzi mniej elastyczne, niż z samej mąki pszennej). Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto dosyć cienko. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka (ja użyłam szklanki o średnicy 9 cm), nakładać po małej łyżeczce jagód, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować do miękkości, przez około 5 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody.
I gotowe. Mamy pyszne pierogi pszenno-żytnie z jagodami.
Podawać z jogurtem lekko posypane brązowym cukrem.
Wartość odżywcza i energetyczna: (100g produktu)
- Energia: 240kcal
- Białko: 5g
- Tłuszcze: 1g
- Węglowodany: 51g
- Błonnik: 4,3g