Pyszne zielone pesto!!!! Zamiast bazylii soczysty koperek od mamy – z przydomowego ogródka. Koperek zawiera olejki eteryczne, które wpływają na wydzielanie soków żołądkowych, przez co poprawia trawienie. Bardzo dobry na wzdęcia. Bogaty w witaminę C w żelazo, wapń i fosfor. Smacznego! Jutro rybka. Łosoś z koperkowym pesto.
Składniki:
- Pęczek koperku
- 25g orzeszków piniowych
- 70ml oleju rzepakowego
- 40g twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
- pieprz
- woda mineralna- do rozrzedzenia jeżeli pesto wyjdzie za gęste
Sposób przyrządzenia:
Koperek umyć, posiekać, przełożyć do blendera. Dodać orzeszki piniowe, olej, starty ser, pieprz. Wszystko zmiksować. Jeżeli pesto będzie za gęste można rozrzedzić wodą. Przełożyć do słoiczka. Pesto należy trzymać w lodówce.
Z podanych składników powstanie 230g pesto.
Wartość odżywcza i energetyczna (100g):
- Energia: 415kcal
- Białko: 8,6g
- Tłuszcze: 42g
- Węglowodany: 4,3g
- Błonnik: 2,1g