PESTO KOPERKOWE – poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów

Pyszne zielone pesto!!!! Zamiast bazylii soczysty koperek od mamy – z przydomowego ogródka. Koperek zawiera olejki eteryczne, które wpływają na wydzielanie soków żołądkowych, przez co poprawia trawienie. Bardzo dobry na wzdęcia. Bogaty w witaminę C w żelazo, wapń i fosfor. Smacznego! Jutro rybka. Łosoś z koperkowym pesto.

Składniki:

  • Pęczek koperku
  • 25g orzeszków piniowych
  • 70ml oleju rzepakowego
  • 40g twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
  • pieprz
  • woda mineralna- do rozrzedzenia jeżeli pesto wyjdzie za gęste

Sposób przyrządzenia:

Koperek umyć, posiekać, przełożyć do blendera. Dodać orzeszki piniowe, olej, starty ser, pieprz. Wszystko zmiksować. Jeżeli pesto będzie za gęste można rozrzedzić wodą. Przełożyć do słoiczka. Pesto należy trzymać w lodówce.
Z podanych składników powstanie 230g pesto.

Wartość odżywcza i energetyczna (100g):

  • Energia: 415kcal
  • Białko: 8,6g
  • Tłuszcze: 42g
  • Węglowodany: 4,3g
  • Błonnik: 2,1g

Komentarze