Kocham dania jednogarnkowe za ich szybkość w przygotowaniu.
Wczoraj przygotowałam jedno z lepszych jednogarnkowców jakie ostatnio jadłam. Aromatyczne, rozgrzewające pęczotto z dynią i szpinakiem. Rety jakie ono wyszło dobre!!!! Jedyne co jeszcze mogę napisać to kupujcie dynię, szpinak, suszone pomidory i do dzieła!!! Smacznego
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
- Kcal: 484 kcal
- Białka: 11 g
- Tłuszcze: 24 g
- Węglowodany: 50,5 g
- Błonnik: 10,2 g
Składniki: 4 porcje
- ½ małej dyni
- 150g szpinaku
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 opakowanie śmietanki Planton
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Dynię pokroić w małą kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, suszone pomidory pokroić w paseczki. Kaszę przepłukać na sitku. W głębokim garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać dynię i smażyć na dużym ogniu, dynia ma się przyrumienić (ok 5 minut). Podsmażoną dynię przełożyć do miski. W tym samy garnku rozgrzać drugą łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę, czosnek i suszone pomidory, smażyć ok 5 minut, wsypać przepłukaną kaszę, podsmażoną dynię, wlać ciepły bulion. Gotować pod przykryciem ok 20 minut (co jakiś czas mieszając). Na koniec dodać szpinak, śmietankę, płatki drożdżowe, przyprawy, wymieszać. Dusić jeszcze 1-2 minuty.