PĘCZOTTO  Z DYNIĄ I SZPINAKIEM

Kocham dania jednogarnkowe za ich szybkość w przygotowaniu.
Wczoraj przygotowałam jedno z lepszych jednogarnkowców jakie ostatnio jadłam. Aromatyczne, rozgrzewające pęczotto z dynią i szpinakiem. Rety jakie ono wyszło dobre!!!! Jedyne co jeszcze mogę napisać to kupujcie dynię, szpinak, suszone pomidory i do dzieła!!! Smacznego

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

  • Kcal: 484 kcal
  • Białka: 11  g
  • Tłuszcze: 24 g
  • Węglowodany: 50,5 g
  • Błonnik: 10,2 g

Składniki: 4 porcje

  • ½ małej dyni
  • 150g szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 opakowanie śmietanki Planton
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

Dynię pokroić w małą kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, suszone pomidory pokroić w paseczki. Kaszę przepłukać na sitku. W głębokim garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać dynię i smażyć na dużym ogniu, dynia ma się przyrumienić (ok 5 minut). Podsmażoną dynię przełożyć do miski. W tym samy garnku rozgrzać drugą łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę, czosnek i suszone pomidory, smażyć ok 5 minut, wsypać przepłukaną kaszę, podsmażoną dynię, wlać ciepły bulion. Gotować pod przykryciem ok 20 minut (co jakiś czas mieszając). Na koniec dodać szpinak, śmietankę, płatki drożdżowe, przyprawy, wymieszać. Dusić jeszcze 1-2 minuty.

Komentarze