JAK ZROBIĆ PYSZNĄ PASTĘ Z BAKŁAŻANA.

Dziś dzień wykorzystania tego, co w lodówce, a akurat jest w niej między innymi bakłażan.

Pyszna pasta z bakłażana, którą można użyć w wielu potrawach: z mięsem, z makaronem czy po prostu na kanapkę. 

Bakłażan poza walorami smakowymi, posiada mnóstwo zalet zdrowotnych, a w dodatku jest nisko kaloryczny. Oto zdrowa i smaczna pasta. 

Polecam i Smacznego !!!

Składniki:

  • 1 duży bakłażan (ok 300g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 11 czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina soli, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Całego bakłażana i ząbki czosnku owinąć szczelnie folią aluminiową. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC – czosnek przez ok 15 minut, bakłażana ok. 40 minut (bakłażan ma być miękki).

Upieczonego bakłażana i czosnek przełożyć do miski.

Zmiksować na jednolitą konsystencję.

Dodać drobno posiekane oliwki, oliwę, sól i pieprz.

Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza i energetyczna: 100g

Energia: 65kcal
Białko: 1g
Tłuszcze: 5,3g
Węglowodany: 3,23g
Błonnik: 2,1g

Komentarze