Dziś dzień wykorzystania tego, co w lodówce, a akurat jest w niej między innymi bakłażan.
Pyszna pasta z bakłażana, którą można użyć w wielu potrawach: z mięsem, z makaronem czy po prostu na kanapkę.
Bakłażan poza walorami smakowymi, posiada mnóstwo zalet zdrowotnych, a w dodatku jest nisko kaloryczny. Oto zdrowa i smaczna pasta.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
- 1 duży bakłażan (ok 300g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 11 czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- odrobina soli, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Całego bakłażana i ząbki czosnku owinąć szczelnie folią aluminiową. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC – czosnek przez ok 15 minut, bakłażana ok. 40 minut (bakłażan ma być miękki).
Upieczonego bakłażana i czosnek przełożyć do miski.
Zmiksować na jednolitą konsystencję.
Dodać drobno posiekane oliwki, oliwę, sól i pieprz.
Dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna: 100g
Energia: 65kcal
Białko: 1g
Tłuszcze: 5,3g
Węglowodany: 3,23g
Błonnik: 2,1g