PANNA COTTA NA CZEKOLADOWYM SPODZIE Z OWOCAMI

Czyli klasyczny deser panna cotta na czekoladowym spodzie w wersji dietetycznej bez kompromisu w wyśmienitym smaku.

Uwielbiam panna cottę. Niestety nie jest to najbardziej dietetyczny deser. Dlatego postanowiłam go trochę odchudzić dodając czekoladowej nutki czyli bazy o czekoladowym spodzie dodatkowo z owocami. Nie dodałam śmietany 36% – użyłam tylko odchudzonego mleka, a do czekoladowego spodu aby podkreślić jego smak użyłam gorzkiej czekolady. Sezonowe owoce wzbogacają go o witaminy i błonnik. Deser wyszedł wyśmienity!!! Zresztą sami spróbujcie. 

A deser można poprzedzić pysznym obiadkiem z przepisem tutaj.

Polecam i Smacznego!!! 

Składniki:

Na spód:

  • 250g mąki pszennej graham
  • 25g syropy z agawy w proszku
  • 50g schłodzonego masła
  • 100g zimnego jogurtu greckiego light
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 4 gostki gorzkiej czekolady (ja użyłam 85%)

Na panna cotta:

  • 0,5 litra mleka 1,5%
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30g brązowego cukru

Dodatkowo:

  • 250g malin
  • 250g borówki amerykańskiej

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z kakao i startą czekoladą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, jogurt, syrop z agawy. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok 0,5 cm, wyłożyć nim wysmarowaną masłem tartę o średnicy ok 26cm. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z obciążeniem (ja używam fasoli) przez 10 minut.

Następnie ściągnąć obciążenie i piec ok 15 minut. W międzyczasie kilka łyżek mleka wymieszać z żelatyną (musi się rozpuścić). Pozostałe mleko zagotować z ziarenkami wanilii (wanilię należy przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka),całą laską, cukrem i ekstraktem waniliowym.

Do wrzącego mleka wlać mleko z żelatyną, dokładnie wymieszać. Wystudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.

Następnie wylać na ostudzony spód i włożyć do lodówki. Gdy masa będzie lekko miękka, poukładać na niej owoce i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Z podanych składników wychodzi 8 porcji. Oto deser panna cotta na czekoladowym spodzie w wersji dietetycznej.

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 282 kcal
Białka: 9,8g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 40g
Błonnik: 6g

Chcesz skonsultować swoją dietę?

Zadzwoń – chętnie porozmawiam: 784 286 331

Lub napisz – na pewno odpiszę: FORMULARZ

Komentarze