Przepis na sałatkę nicejską

Wstęp:

Witam po krótkiej przerwie. Powracając późnym popołudniem z wakacji, po wielu godzinach w podróży nie chce się nikomu chyba przyrządzać nic co zajmuje dużo czasu. Przygotowałam więc szybką, ale przepyszną sałatkę, z wieloma dodatkami, ale łączącymi się idealnie.Polecam i Smacznego !!!

Wartość odżywcza i energetyczna:

  Energia: 247 kcal
  Białko: 20g
  Tłuszcze: 16g
  Węglowodany: 6g
  Błonnik: 3g

Składniki:

  • 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu ok 56g)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 liście sałaty lodowej
  • ¼ ogórka zielonego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka kaparów

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz, odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w piórka, pomidorki przekroić na pół, ogórka pokroić na plasterki.

Na talerzu układać warstwowo warzywa.

Wyłożyć tuńczyka i pokrojone w ćwiartki jajko.

Wszystko posypać kaparami i polać sosem.

Komentarze