MIODOWA PIERŚ Z KURCZAKA z ziemniakami w mundurku i groszkiem cukrowym.

Zawsze wracając z pracy przechodzę koło osiedlowego warzywniaka, do którego często zaglądam. Dziś rzucił mi się w oczy groszek cukrowy, który idealnie komponuje się z pieczonymi młodymi ziemniakami i grillowaną piersią z kurczaka. Groszek cukrowy zawiera kwas foliowy, który zmniejsza gromadzenie się we krwi homocysteiny – czynnika ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych i zakrzepowych. Zawartość żelaza redukuje zmęczenie i znużenie, wspomaga prawidłowe formowanie się komórek oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. Polecam i Smacznego!!!!!

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka-100g
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • gałązki świeżego tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, curry
  • 2 średnie ziemniaki
  • 125g groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:
Z oleju, roztartego czosnku, przypraw, miodu zrobić marynatę, którą natrzeć pierś z kurczaka (ja do tego celu użyłam pędzelka). Natartego kurczaka przełożyć do miseczki, ułożyć na niej gałązki tymianku i odstawić do lodówki minimum na godzinę. Grillować z obydwóch stron. Podawać z pieczonymi młodymi ziemniakami i groszkiem cukrowym.Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) posmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 30 minut. Groszek ugotować na parze (ok 10-15 minut).

Wartość odżywcza i energetyczna
Energia: 
336kcal
Białko: 
28g
Tłuszcze: 
12g
Węglowodany: 
29g
Błonnik: 
6g

Komentarze