MIELONE FASOLOWE

Ciężki to był tydzień, przyznaje bez bicia, że w tym tygodniu gotowałam dwa razy. Jednym z tych obiadowych posiłków były kotlety z fasoli, które robi się bardzo szybko, bo wystarczy wszystko wrzucić do blendera zmiksować, „wyrzeźbić” sześć kotletów, ugotować lub upiec ziemniaki, dodać jakieś warzywo i obiad na dwa dni gotowy. Nic dodać nic ująć. Smacznego!!!

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

  • Kcal: 284 kcal
  • Białka: 10  g
  • Tłuszcze: 11,8 g
  • Węglowodany: 25,9 g
  • Błonnik: 11,5 g

Składniki: 2 porcje

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ małej cebuli czerwonej
  • 1 mały ząbek czosnku lub ½ dużego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przyrządzenia:

Fasolę odsączyć i przepłukać obficie na sitku, przełożyć do pojemnika blendera, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, zmielone płatki owsiane. Zmiksować. Uformować 6 płaskich kotletów. Smażyć na oleju po 3 minuty z każdej strony.

Komentarze