Ciężki to był tydzień, przyznaje bez bicia, że w tym tygodniu gotowałam dwa razy. Jednym z tych obiadowych posiłków były kotlety z fasoli, które robi się bardzo szybko, bo wystarczy wszystko wrzucić do blendera zmiksować, „wyrzeźbić” sześć kotletów, ugotować lub upiec ziemniaki, dodać jakieś warzywo i obiad na dwa dni gotowy. Nic dodać nic ująć. Smacznego!!!
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
- Kcal: 284 kcal
- Białka: 10 g
- Tłuszcze: 11,8 g
- Węglowodany: 25,9 g
- Błonnik: 11,5 g
Składniki: 2 porcje
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ małej cebuli czerwonej
- 1 mały ząbek czosnku lub ½ dużego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Fasolę odsączyć i przepłukać obficie na sitku, przełożyć do pojemnika blendera, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, zmielone płatki owsiane. Zmiksować. Uformować 6 płaskich kotletów. Smażyć na oleju po 3 minuty z każdej strony.