NA FASOLCE Z KOPERKOWYM PESTO.
Wszyscy szaleją na Open’er Festival i jedzą smażona rybę. Ja zdecydowanie idę w zdrowsze klimaty – wybieram łososia, z którym idealnie komponuje mi się wczorajsze koperkowe pesto. PRZEPIS TU.
Łosoś jest źródłem kwasów omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Wpływają na obniżenie cholesterolu, chronią przed zawałem serca.
Składniki:
- 1 brzuszek łososia (ok 120g)- można użyć dzwonek
- 100g fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 1 plaster cytryny
- 1 łyżeczka zielonego pesto
- odrobina soli, pieprz cytrynowy
- świeże listki bazylii
Sposób przyrządzenia:
Łososia oprószyć solą i cytrynowym pieprzem, skropić oliwą i cytryną. Ułożyć na nim plasterek cytryny i świeże listki bazylii i odstawić na ok 1 godzinę.
Piec zawiniętego w folę aluminiową w piekarniku nagrzanym do do 180oC, przez ok 10 minut. Fasolkę umyć obrać, ugotować na parze.
Na talerz wyłożyć fasolkę, na niej ułożyć łososia i udekorować łyżeczką pesto.
Wartość odżywcza i energetyczna (100g):
Energia: 329kcal
Białko: 27g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 4,0g
Błonnik: 4,0g