ŁOSOŚ  Z PIEKARNIKA.

NA FASOLCE Z KOPERKOWYM PESTO.

Wszyscy szaleją na Open’er Festival i jedzą smażona rybę. Ja zdecydowanie idę w zdrowsze klimaty – wybieram łososia, z którym idealnie komponuje mi się wczorajsze koperkowe pesto.  PRZEPIS TU.

Łosoś jest źródłem kwasów omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Wpływają na obniżenie cholesterolu, chronią przed zawałem serca. 

Składniki:

  • 1 brzuszek łososia (ok 120g)- można użyć dzwonek
  • 100g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 1 plaster cytryny
  • 1 łyżeczka zielonego pesto
  • odrobina soli, pieprz cytrynowy
  • świeże listki bazylii

Sposób przyrządzenia:

Łososia oprószyć solą i cytrynowym pieprzem, skropić oliwą i cytryną. Ułożyć na nim plasterek cytryny i świeże listki bazylii i odstawić na ok 1 godzinę.

Piec zawiniętego w folę aluminiową w piekarniku nagrzanym do do 180oC, przez ok 10 minut. Fasolkę umyć obrać, ugotować na parze.

Na talerz wyłożyć fasolkę, na niej ułożyć łososia i udekorować łyżeczką pesto.

Wartość odżywcza i energetyczna (100g):

Energia: 329kcal
Białko: 27g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 4,0g
Błonnik: 4,0g

Chcesz skonsultować swoją dietę?

Zadzwoń – chętnie porozmawiam: 784 286 331

Lub napisz – na pewno odpiszę: FORMULARZ

Komentarze