LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM – odświeża, nawilża, chłodzi w upały

Szykuje się upalny tydzień! Na gorące dni najlepszy schłodzony arbuz w połączeniu z fetą. Jedno z moich ulubionych letnich dań. Arbuz głównie zawiera wodę dlatego idealny jest na letnie upały, dodatkowo zawiera likopen – przeciwutleniacz chroniący przed nowotworami i chorobami serca. Pomimo malej ilości kalorii na arbuza muszą uważać osoby z cukrzyca, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny (75).  Smacznego !!!

Składniki:

  • 3 plastry mocno schłodzonego arbuza
  • 50g sera feta ok 12% tłuszczu
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 łyżka ziaren słonecznika   

Sposób przyrządzenia:

Arbuza pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Fetę połamać na mniejsze kawałki lub pokroić w kostkę, wyłożyć na arbuza. Dodać czarne oliwki (można pokroić w ćwiartki). Sałatkę posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 230 kcal 
Białko: 10g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 1g

Chcesz skonsultować swoją dietę?

Zadzwoń – chętnie porozmawiam: 784 286 331

Lub napisz – na pewno odpiszę: FORMULARZ

Komentarze