Lekkie ciasto marchewkowe. Szybki przepis.
Uwielbiam marchewkę w każdej postaci, a że lubię słodkości postanowiłam zrobić lekkie ciasto marchewkowe, które na pewno nie odłoży się w postaci niechcianych wałeczków.
Przepis jest bardzo szybki, a ciasto wychodzi pyszne !!!
Główny składnikiem ciasta jest marchewka, która zawiera beta-karoten – silny przeciwutleniacz chroniący nasz organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Poza tym idealnie wpływa na nasz wzrok oraz cerę.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (6 porcji)
- 180g marchewek
- 40g cukru brązowego
- 60g mąki pszennej graham typ 1850
- 3 jajka
- 1 łyżka ciemnego kakao (ja użyłam tego o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 40g płatków migdałowych (z czego ok 10g do posypania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Marchew utrzeć na tarce o dużych otworach. Białko oddzielić od żółtek. Białko ubić na gęstą pianę z odrobiną soli, żółtko ucierać z cukrem(cukier należy wsypywać stopniowo), dodać kakao. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i płatkami migdałowymi. Żółtka delikatnie wymieszać z ubitymi białkami i suchymi składnikami (należy to robić delikatnie). Na koniec dodać startą marchew i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Małą tortownicę (ja użyłam o średnicy 18 cm)wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 20-25 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)
Energia: 142kcal
Białko: 6,2g
Tłuszcze: 6,4g
Węglowodany: 15,7g
Błonnik: 3,0g