Pogoda za oknem nie rozpieszcza, szaro, buro i ponuro. Moje samopoczucie też nie najlepsze, nie mam ochoty na nic łącznie z gotowaniem. Dzieciaki z katarem w domu, więc na „pichcenie” nie zostaje za dużo czasu. Powiem szczerze, że totalnie nie chciało mi się wymyślać drugiego dania, więc na obiad była tylko zupa, ale za to jaka !
Typowo jesienna aczkolwiek kolor taki słoneczny, z grzankami przyrumienionymi na oliwie smakuje idealnie. Dzieciaki stwierdziły, że pyszna a uwierzcie mi, dogodzić im kulinarnie to nie lada wyzwanie. Smacznego!!!
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
- Kcal: 194 kcal
- Białka: 4 g
- Tłuszcze: 9,7 g
- Węglowodany: 20 g
- Błonnik: 6,3 g
Składniki: 4 porcje
- 300g marchewki
- 300g dyni
- kawałek imbiru (ok 2 cm)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- 600ml wywaru warzywnego
- 2 łyżki soki z limonki
- 100g śmietanki kokosowej Planton
- ½ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki kuminu
- szczypta cynamonu
- pieprz
Do podania:
- 2 kromki pieczywa (60g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, imbir utrzeć na tarce lub przepuścić przez praskę, dynię i marchew pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę z czosnkiem i imbirem, dodać marchew i dynię, przyprawy. Smażyć ok 5 minut, zalać wywarem, gotować pod przykryciem ok 15-20 minut, dodać sok z limonki. Zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę. Wymieszać. Chleb pokroić w kostkę, przyrumienić na złoty kolor na oliwie z oliwek. Porcję zupy podawać grzankami.