KREM Z DYNI I MARCHEWKI Z LIMONKĄ

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, szaro, buro i ponuro. Moje samopoczucie też nie najlepsze, nie mam ochoty na nic łącznie z gotowaniem. Dzieciaki z katarem w domu, więc na „pichcenie” nie zostaje za dużo czasu. Powiem szczerze, że totalnie nie chciało mi się wymyślać drugiego dania, więc na obiad była tylko zupa, ale za to jaka !

Typowo jesienna aczkolwiek kolor taki słoneczny, z grzankami przyrumienionymi na oliwie smakuje idealnie. Dzieciaki stwierdziły, że pyszna a uwierzcie mi, dogodzić im kulinarnie to nie lada wyzwanie. Smacznego!!!

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

  • Kcal: 194 kcal
  • Białka: 4 g
  • Tłuszcze: 9,7 g
  • Węglowodany: 20 g
  • Błonnik: 6,3 g

Składniki: 4 porcje

  • 300g marchewki
  • 300g dyni
  • kawałek imbiru (ok 2 cm)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 600ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki soki z limonki
  • 100g śmietanki kokosowej Planton
  • ½ łyżeczki curry, ¼ łyżeczki kuminu
  • szczypta cynamonu
  • pieprz

Do podania:

  • 2 kromki pieczywa (60g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, imbir utrzeć na tarce lub przepuścić przez praskę, dynię i marchew pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulę z czosnkiem i imbirem, dodać marchew i dynię, przyprawy. Smażyć ok 5 minut, zalać wywarem, gotować pod przykryciem ok 15-20 minut, dodać sok z limonki. Zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę. Wymieszać. Chleb pokroić w kostkę, przyrumienić na złoty kolor na oliwie z oliwek. Porcję zupy podawać grzankami.

Komentarze