Z okazji kończącego się sezonu na truskawki stwierdziłam, że trzeba go przedłużyć. Mianowice zrobić pyszną, a zarazem bardzo zdrową konfiturę. Taki mały przysmaczek truskawkowy będzie zawsze można otworzyć w zimowe dni i poczuć zapach lata. Smacznego!
Składniki:
- 900g truskawek
- 50g syropu z agawy w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyj, usuń szypułki, przełóż do miski, posyp syropem z agawy i odstaw na całą noc aby puściły soki. Następnego dnia truskawki gotuj ok 20 minut, dodaj ekstrakt waniliowy lub wyłuskane ziarenka wanilii wraz z laską. Odstaw na ok 10 godzin. Gotuj ok 30-40 minut. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonego słoiczka, szczelnie zakręć i odstaw do wystygnięcia.
Wartość odżywcza i energetyczna: (100g produktu):
- Energia 127 kcal
- Białko: 0g
- Tłuszcze: 0g
- Węglowodany: 28g
- Błonnik 0,4g