Sezon truskawkowy dobiega końca. Żegnam go pysznym koktajlem na bazie tych cudownych owoców i mleka migdałowego. Truskawki są źródłem witaminy C, mają jej więcej niż cytryna, a zawartość wapnia i fosforu wzmacnia kości i zęby.
Składniki:
- 200g truskawek
- 2/3 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć, oderwać szypułki, przełożyć do blendera, dodać siemię lniane, otręby owsiane, płatki migdałowe, zalać mlekiem migdałowym i zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna:
- Energia: 170kcal
- Białko: 5g
- Tłuszcze: 9g
- Węglowodany: 15g
- Błonnik: 6g