Oto obiecany wczoraj koktajl jagodowy. Jest przepyszny!!!!Dodatek otrębów wzbogacił go o błonnik nierozpuszczalny w wodzie-idealny na poprawę motoryki jelit, migdały i siemię lniane są bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Polecam i Smacznego!!!!!!
Składniki:
- 100g jagód
- 100g truskawek
- 150ml kefiru 2% tłuszczu (kefir można zastąpić mlekiem sojowym, migdałowym lub owsianym)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
Truskawki i jagody umyć. Z truskawek odciąć szypułki. Tak przygotowane owoce przełożyć do blendera zalać kefirem, dodać siemię, otręby i płatki migdałowe. Zmiksować na jednolitą konsystencję.
Wartość odżywcza i energetyczna: (z kefirem)
- Energia: 214kcal
- Białko: 9g
- Tłuszcze: 9g
- Węglowodany: 23g
- Błonnik: 9g