TAK. OTO CUKINIOWA LASAGNE Z MIĘSEM.
Osobiście uwielbiam lasagne. Dziś postanowiłam zrobić jej odchudzoną wersję.
Zamiast makaronu użyłam plastrów cukinii i pozbyłam się ciężkiego beszamelu.
Klasyczna lasagne ma ok 550-600 kcal, moja wersja połowę mniej a jest równie pyszna.
Zresztą sami spróbujcie.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (2 porcje)
- 1 cukinia ok 200g (najlepiej żeby była w miarę prosta)
- 140g chudego mięsa wołowego (ja użyłam polędwicy)
- 2 duże pieczarki (150g)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ średniego pomidora
- 1 duży suszony pomidor
- 20g tartego sera Grana Padano
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
- świeże listki bazylii
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić w cienkie (ok 0,5 cm) plastry – ok 12 (ja do tego celu użyłam specjalnej tarki), oprószyć solą i odstawić na ok 15 minut.
W międzyczasie na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i suszonego pomidora, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, oprószyć solą.
Dusić do momentu, aż wyparuje nadmiar wody.
Dodać sparzonego i pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, mielone mięso, koncentrat pomidorowy, przyprawy.
Dusić ok 15 minut.
Mięso ma być dokładnie wysmażone. Na koniec duszenia dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
Plastry cukinii opłukać wodą wysuszyć. Grillować z obydwóch stron na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
Małe naczynia ceramiczne (można użyć dużych kokilek) posmarować olejem, na dno wyłożyć 3 plasterki cukinii, na nie wyłożyć mięso, posypać serem, przykryć plastrem cukinii, wyłożyć kolejną warstwę mięsa i sera.
Przykryć 2 plastrami cukinii.
Zapiekać pod przykryciem ok 25 minut w 200 oC.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)
Energia: 230kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 6g
Błonnik: 4g