CHŁODNIK Z BOTWINKI – dobry na apetyt i nerwy, zwalcza komórki nowotworowe, odmładza.

Idealną zupą na letnie upały jest dla mnie chłodnik z botwinki. Choć pogoda nie dopisuje nie mogłam się powstrzymać przed zakupem jej w lokalnym warzywniaku. 
 Duża dawka witaminy C i krzemu, sprzyja powstawaniu kolagenu, dzięki czemu przedłużamy młodość, a zawartość betacyjaniny (dzięki niej botwinka ma tak wspaniały kolor) chroni przed nowotworami. Polecam i Smacznego!!! 

Składniki: (4 porcje)

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 0,2 kg ogórków gruntowych
  • włoszczyzna (seler, pietruszka, por, marchew)
  • 3 łyżki koncentratu z buraków czerwonych
  • cebula dymka
  • 1,5 kostki warzywnej (ja użyłam BIO)
  • 0,8 litra wody
  • 400 ml. jogurtu naturalnego 2%
  • pieprz
  •  2 listki lubczyku
Pyszne 🙂

Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wodę, zagotować. W międzyczasie umyć włoszczyznę, obrać i wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok 15 minut. Dodać wcześniej umytą i posiekaną botwinkę (ja użyłam tylko część liści z botwinki), 1,5 kostki rosołowej i gotować ok 15 minut. Dodać do smaku koncentrat z buraków, odstawić barszczyk w chłodne miejsce a następnie do lodówki. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Do schłodzonego barszczyku dodać jogurt naturalny, pokrojone w kostkę warzywa i wymieszać. Chłodnik podawać posypany dymką.

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 93kcal 
Białko: 6g 
Tłuszcze: 2,5g
Węglowodany: 11g
Błonnik: 2,5g

Komentarze