Idealną zupą na letnie upały jest dla mnie chłodnik z botwinki. Choć pogoda nie dopisuje nie mogłam się powstrzymać przed zakupem jej w lokalnym warzywniaku.
Duża dawka witaminy C i krzemu, sprzyja powstawaniu kolagenu, dzięki czemu przedłużamy młodość, a zawartość betacyjaniny (dzięki niej botwinka ma tak wspaniały kolor) chroni przed nowotworami. Polecam i Smacznego!!!
Składniki: (4 porcje)
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 0,2 kg ogórków gruntowych
- włoszczyzna (seler, pietruszka, por, marchew)
- 3 łyżki koncentratu z buraków czerwonych
- cebula dymka
- 1,5 kostki warzywnej (ja użyłam BIO)
- 0,8 litra wody
- 400 ml. jogurtu naturalnego 2%
- pieprz
- 2 listki lubczyku
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać wodę, zagotować. W międzyczasie umyć włoszczyznę, obrać i wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok 15 minut. Dodać wcześniej umytą i posiekaną botwinkę (ja użyłam tylko część liści z botwinki), 1,5 kostki rosołowej i gotować ok 15 minut. Dodać do smaku koncentrat z buraków, odstawić barszczyk w chłodne miejsce a następnie do lodówki. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Do schłodzonego barszczyku dodać jogurt naturalny, pokrojone w kostkę warzywa i wymieszać. Chłodnik podawać posypany dymką.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia: 93kcal
Białko: 6g
Tłuszcze: 2,5g
Węglowodany: 11g
Błonnik: 2,5g