Witam. Ostatnio bardzo popularne są CINNABONS`y, szczególnie pyszne z piekarni The Hive w Tychach. Niestety są też bardzo kaloryczne. Pomyślałam żeby zrobić wersję zdrową, bardziej na słono z ulubionymi warzywami. Nie wiem jak je nazwać, ale myślę, że ten przepis na bakłażana i cukinię zasługuję na nazwę VEGABONSy bo idealnie pasuje.
Polecam i smacznego !!!
Składniki dietetycznego przepisu to:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- 70 ml oliwy z oliwek
- 3 suszone pomidory
- świeże oregano
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżeczka cukru brązowego
- słodka czerwona papryka, pieprz, 1/2 łyżeczki soli
Na nadzienie:
- 160g bakłażana pokrojonego w cienkie plastry
- 250g cukinii pokrojonej w cienkie plastry
- 80g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (startego na tarce lub drobno posiekanego-jeżeli kupimy w plasterkach)
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut).
Na łyżce oliwy zeszklić drobno posiekane pomidory i oliwę z oliwek.
Do dużej miski przesiać mąkę.
Dolać do tego drożdże, resztę mleka, oliwę z oliwek, jajko, zeszkloną cebulę i pomidory, przyprawy i posiekane oregano.
Zagniatać przez ok. 10-15 minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
Odłożyć na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
W międzyczasie plastry bakłażana i cukinii posypać solą i odstawić na ok 15 minut.
Obficie spłukać wodą.
Grillować każdy plaster z obydwóch stron.
Stolnicę lub sylikonową matę podsypać mąką, zagnieść wyrośnięte ciasto jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm.
Na rozwałkowanym cieście układać grillowane plastry, posypać serem i zwinąć w rulon.
Odciąć brzegi.
Rulon pokroić na 12 równych plastrów, które ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zachować odstępy ok 2cm).
Pozostawić na ok 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Piec w piekarniki nagrzanym do 180oC ok 40 minut.
Ja przez pierwsze 15 minut piekę przykryte szczelnie folią aluminiową.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 vegabon (ok 75 – 80g)
Energia: 160kcal
Białko: 6,1g
Tłuszcze: 6,2g
Węglowodany: 17,6g
Błonnik: 2,2g