PYSZNA OWSIANKA BEZ MLEKA.

A DOKŁADNIE, DYNIOWA OWSIANKA Z JABŁKIEM I SOLONYM KARMELEM

Puree z dyni, cynamon, wanilia, solony karmel. W sumie sam zapach, leniwie gotującej się owsianki z tymi wszystkimi dodatkami skłania, żeby akurat dzisiaj, z domu nie wychodzić, tylko sobie…. ale wróćmy do rzeczywistości! Na jesiennie poranne rozgrzanie przygotowałam Wam przepis, który mam nadzieję rozweseli chłodne poranki.

Smacznego i zdrowego 🙂

Składniki:

  • 100g puree z dyni (upieczoną dynię zmiksować na gładki krem)
  • ½ szklanki napoju roślinnego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki solonego karmelu
  • ½ małego jabłka pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Sposób przyrządzenia:

Do rondelka przełożyć pure, chwilę podsmażyć z cynamonem. Wlać mleko, dodać płatki owsiane, sól i ekstrakt waniliowy, gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Przełożyć do słoika lub miseczki wyłożyć solony karmel i pokrojone w kostkę jabłko. Posypać cynamonem.

Składniki na solony karmel: 1 mały słoiczek

  • 1 szklanka daktyli (130g) 
  • 2 łyżki masła orzechowego (55g)
  • sól
  • wrzątek

Sposób przyrządzenia:

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na ok 20 minut.

Po tym czasie odcisnąć (wodę z moczenia zachować), przełożyć do pojemnika miksera, dodać masło, orzechowe, sól i zmiksować.

Dolewać stopniowo wodę i miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstego napowietrzonego musu).

Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji:

Kcal: 350kcal

Białka: 7,7g

Tłuszcze: 9,5g

Węglowodany: 62,6g

Błonnik: 7,8g

Komentarze