A DOKŁADNIE, DYNIOWA OWSIANKA Z JABŁKIEM I SOLONYM KARMELEM
Puree z dyni, cynamon, wanilia, solony karmel. W sumie sam zapach, leniwie gotującej się owsianki z tymi wszystkimi dodatkami skłania, żeby akurat dzisiaj, z domu nie wychodzić, tylko sobie…. ale wróćmy do rzeczywistości! Na jesiennie poranne rozgrzanie przygotowałam Wam przepis, który mam nadzieję rozweseli chłodne poranki.
Smacznego i zdrowego 🙂
Składniki:
- 100g puree z dyni (upieczoną dynię zmiksować na gładki krem)
- ½ szklanki napoju roślinnego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki solonego karmelu
- ½ małego jabłka pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przyrządzenia:
Do rondelka przełożyć pure, chwilę podsmażyć z cynamonem. Wlać mleko, dodać płatki owsiane, sól i ekstrakt waniliowy, gotować pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Przełożyć do słoika lub miseczki wyłożyć solony karmel i pokrojone w kostkę jabłko. Posypać cynamonem.
Składniki na solony karmel: 1 mały słoiczek
- 1 szklanka daktyli (130g)
- 2 łyżki masła orzechowego (55g)
- sól
- wrzątek
Sposób przyrządzenia:
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na ok 20 minut.
Po tym czasie odcisnąć (wodę z moczenia zachować), przełożyć do pojemnika miksera, dodać masło, orzechowe, sól i zmiksować.
Dolewać stopniowo wodę i miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstego napowietrzonego musu).
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji:
Kcal: 350kcal
Białka: 7,7g
Tłuszcze: 9,5g
Węglowodany: 62,6g
Błonnik: 7,8g